Findes der positiv og negativ gæld?

Det er som oftest meget tabubelagt at tale om gæld. Det er det, fordi at alt gæld anses som værende noget negativt. Dog er det mindstedelen af alle danskere, der går igennem et helt liv uden at låne penge. Vi låner penge til huse, biler og så videre. Dermed har størstedelen af befolkningen en eller anden form for gæld. Men er gæld så negativt, og findes der positiv gæld? Det diskuterer vi i denne artikel.

Findes der positiv gæld?

Selvom det kan lyde underligt, så kan man argumentere for, at der findes positiv gæld. Det kan enten være en investering eller gæld til noget, der vil gavne dig på den lange bane. Et godt eksempel kunne være at låne penge til en uddannelse, der vil kunne indbringe dig en højere løn, når du er færdig. Her vil gælden gøre, at du i dit liv kommer til at tjene endnu flere penge, samt at du bliver klogere. Et andet eksempel kan være, at du skal tilbage på SU for at læse, og du her tager et SU-lån for at få det til at løbe rundt. Var du ikke uddannet før, så kan det være en økonomisk god investering at blive det, da du med al sandsynlighed kan kræve en højere løn. Der er igen her tale om gæld, der vil komme til at bidrage positivt til dit fremtidige liv.

Hvad med den negative gæld?

Den negative gæld kan betegnes som en gæld, du som sådan ikke får noget godt ud af. Ofte vil den negative gæld være den gæld, der udelukkende bliver brugt til forbrug. For eksempel en rejse, nyt tøj eller et nyt møbel. Denne slags gæld er typisk meget dyr, og dermed bliver det altså hurtigt en dyr investering, sammenlignet med, hvis du havde sparet sammen. Den negative gæld er den gæld, der på den lange bane ikke vil kunne bidrage til dit liv. Det er selvfølgelig altid lækkert at have det nyeste tøj her og nu, men skal du betale 130% tilbage af lånet, så giver det ikke meget mening. Her vil det bedre kunne betale sig at spare sammen til det, som du går at drømmer om.

Tænk dig om før du stifter gæld

Uanset om du skal låne penge til en bolig, en båd eller til at stifte virksomhed, så skal du altid tænke dig grundigt om, før du underskriver en låneaftale. Den gæld du stifter, skal betales tilbage igen plus et ekstra beløb. Det er altid en god idé at tænke nogle dage eller uger over et lånetilbud, før du godkender det. Så undgår du at underskrive en låneaftale i øjeblikket, hvor du tænker, at du har behov for at låne penge. Det er en fejl, som mange begår. Tit kan man blive grebet af en tanke, og når det er så nemt at låne penge, som det er i dag, kan man hurtigt have lånt uden at have tænkt sig ordentligt om. Et andet godt råd kan være at tale med din bankrådgiver om den gæld, du overvejer at stifte. Det er altid godt at få nye inputs, så du ikke stirrer dig blind på dine egne synspunkter.